Altijd op voorraad
Scherp geprijsd
Snelle levering

Excluton investeert met het planten van Mammoetgras in duurzame, milieuvriendelijke betonproductie!

Excluton omarmt Mammoetgras: de groene oplossing voor koolstofdioxidevermindering. Dit nieuwe hybride gewas, een soort riet, geleverd door Dutch Plant Force is een meerjarig gras dat jaarlijks tot wel meer dan zes meter kan groeien

In samenwerking met ons ervaren agrarisch partnerbedrijf, de firma Dekkers, hebben we 5.000 wortelstokken geplant op de omliggende gronden van het Excluton terrein. Deze gronden dienen als overloopgebieden in de uitwaarden waar onze fabrieken zijn gevestigd.

Op deze unieke locatie kan het gewas ook gelijk uitvoerig getest worden onder diverse omstandigheden. Mammoetgras heeft van nature een hoog vermogen om koolstofdioxide (CO2) op te nemen en vast te leggen tijdens het groeiproces. Sterker nog, het gras absorbeert zelfs tot zes keer meer koolstofdioxide per hectare dan een vergelijkbaar bos.

De voordelen van Mammoetgras

De teelt van Mammoetgras biedt verschillende voordelen. Zo zijn er geen pesticiden nodig, overwoekert het gewas van nature onkruid, vereist het geen verdere droging na de oogst in april. Omdat Mammoetgras ook niet bloeit en geen zaadjes verspreidt, verstoort het geen andere gewassen. Het Mammoetgras kan na de oogst eenvoudig op eigen grond worden opgeslagen zonder verdere bewerking.

Door het toepassen van Mammoetgrasvezels als bio-based materiaal in de productie van betonnen bestratingsproducten, verminderen wij het gebruik van grind en andere vergelijkbare grondstoffen. Hierdoor wordt de CO2 uitstoot verminderd en er wordt bijgedragen aan de vermindering van de negatieve klimaatimpact. Uiteindelijk betekent minder grondstoffen ook minder delving en transport.

Het potentieel van Mammoetgras

Het belangrijkste aspect is dat de opgeslagen CO2 in het Mammoetgras wordt gevangen in het beton. Hierdoor komt het niet vrijkomt in de atmosfeer. Vrij snel hopen wij al een opbrengst van 25 ton droge stof te realiseren, waarmee wij circa 40 ton CO2 uitstoot reduceren. Dit komt overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van alle Excluton medewerkers in een jaar!

Excluton is al enige tijd Cradle-to-Cradle® zilver gecertificeerd. Het gebruik van Mammoetgras in onze betonfabrieken sluit perfect aan op de technische kringloop, waarbij gebruikte grondstoffen kunnen worden hergebruikt zonder hun waarde te verliezen.

Advies op maat

Bij Excluton GWW hebben we het grootste assortiment bestratingsproducten, allemaal uit eigen duurzame productie. Daarom zijn wij ook geschikt voor diverse projecten, groot of klein. Wil jij graag advies over welke infiltrerende bestrating het beste past bij jouw situatie? Onze adviseurs zitten voor je klaar en werken het bestratingsplan graag met je uit.

Neem contact op